Yritys

Toiminta

vanha kurkkuhuone
Vanha kurkkuhuone

Tuotantomme on kausiluontoista, eli viljelemme vain osan vuodesta (maalis-lokakuu). Pääosan tuotannostamme muodostavat ryhmäkasvit eli kesäkukat, joihin luetaan myös kevään ruukkukukat ja amppelikasvit. Kevään kukkatuotantokausi alkaa helmikuussa jatkuen aina juhannukseen asti. Keskikesällä tuotantomme käsittää pääasiassa kasvihuonekurkun viljelyä aina lokakuulle ja talvikaudella sitten voimmekin hiukan hengähtää…

”KUKKIVAN KESÄN PUOLESTA” on muodostunut iskulauseeksi, jota usein käytämme kukkapuolen markkinoinnissa, ja kurkkutuotannossa olemme ottaneet käyttöön lauseen ”MAISTUVAN KESÄN PUOLESTA”. Kesäkukkia ja kurkkua, siinähän ne Katajakankaan puutarhan tärkeimmät myyntiartikkelit ovatkin… ja kummatkin tietenkin kauniisti ja puhtaasti kotimaisia!

Katajakankaan historiaa

Katajakankaan tila oli ennen perinteinen maatila. Maatalouden muuttuessa tilalla luovuttiin ensin lypsykarjasta v.1977 ja lihakarjakin jäi lopulta pois v. 1984.

Tilan isäntä Matti Kohvakka, oli aina ollut kiinnostunut puutarhanhoidosta ja hän osallistui v.1978 Otavassa, Mikkelissä sijaitsevan maatalousoppilaitoksen järjestämälle vihannesviljelykurssille. Tästä pari vuotta myöhemmin (1980) valmistuikin Katajakankaalle ensimmäinen 100 neliöinen kasvihuone nykyisten huoneiden paikalle.

Vuonna 1985 tuotantoa suunnattiin yhä enemmän kasvihuonetuotantoon; tuolloin rakennettiin uusi 500 neliömetrin kokoinen kasvihuone, jossa ensimmäiset viljelykasvit olivat keräsalaatti ja avomaankurkku. Kesäkukkien kasvatus alkoi v.1987, kun keräsalaatin tilalle tulivat alkukeväällä ryhmäkasvit ja jo seuraavana vuonna keskikesän tuontantokasvi avomaankurkun tilalle otettiin viljelyyn kasvihuonekurkku. Nämä samat kasvit ovat viljelyssä tilalla edelleenkin…

Katajakankaan nykypäivää

Vuonna 1990 vetovastuu tilasta siirtyi sukupolvenvaihdoksella nykyiselle yrittäjälle, Matti ja Elma Kohvakan vanhimmalle pojalle, Harri Kohvakalle. 1990-luku oli hitaan kasvun aikaa, mutta vuosituhannen vaihteessa alkoi investointien ja kasvun aika. Kasvihuoneiden pinta-ala on tuosta ajasta rutkasti lisääntynyt, tuotantomäärät kasvaneet ja investointeja on sen jälkeen tehty jatkuvasti tukemaan joko tuotannon riittävyyttä, laatua tai tuottavuutta sekä parantamaan työergonomiaa.

kurkkuhuone2005
Kurkkuhuoneen kaarien pystytystä syksyllä 2005.

Investoinnit

Uudet viljelymenetelmät ja kehittyvä tekniikka vaativat taloudellista satsausta. Tästä esimerkkinä on vuonna 2006 valmistunut teräsrunkoinen 701 neliöinen ns.kurkkuhuone, joka tehtiin korvaamaan tuo edellä mainittu yli 20 vuotta vanha puukaarihuone, joka oli aivan liian matala ns. alaslaskuviljelyyn. Muut neljä kasvihuonetta on varustettu kourupöydillä ja valutuskastelujärjestelmällä, amppelien kastelu hoidetaan tippuletkuilla.

Kaikki huoneemme ovat uudenaikaisia ja suunniteltu mahdollisimman hyviksi työergonomian ja vähittäismyynnin kannalta. Asiakkailta onkin tullut kiitosta siitä, että puutarhallamme liikkuminen on esteetöntä, jolloin myös lastenvaunuilla ja esim. pyörätuolilla pääsee kaikkialle.  Myös piha-alueen asfaltointi helpottaa asiointia, kun kärryillä pääsee liikkumaan.

Laatuauditointi ja energiansäästö

Katajakankaan puutarhalla on tehty vuonna 2008 sekä 2013 Kotimaisten Kasvisten teettämä laatuauditointi. Tämä on todisteena siitä, että puutarha täyttää Laatutarha-ohjeiston vaatimukset, jotka ovat Kauniisti kotimainen- ja Puhtaasti kotimainen-merkin käytön ehtoina. Laatutarha-ohjeisto sisältää kriteerejä eri osa-alueista, kuten hyvät tuotantotavat, tuoteturvallisuus, työntekijöiden hyvinvointi ja ympäristöasiat. Puutarhamme täyttää nämä kriteerit sekä koristekasvien että kasvihuonekurkun viljelyn osalta.

Lämpökeskus

Vuodesta 2010 lähtien puutarhalla tarvittava lämpö on tuotettu lämpökeskuksessa, jossa käytetään oman paikkakunnan tuottajan toimittamaa puuhaketta. Tämä investointi on omalta osaltaan vähentänyt energiakustannuksia ja pienentänyt kasvihuonetuotannon ns. hiilijalanjälkeä.

100 vuotta samalla suvulla

Katajakankaan tila siirtyi Kohvakan suvulle 14.12.1917 päivätyllä kauppakirjalla. Tilan 100-vuotisjuhlavuosi on merkityksellinen myös toisella tapaa, vuonna 2017 puutarhan liiketoiminta muuttui osakeyhtiöksi.

Nykyään kasvihuoneita on viisi ja niiden yhteispinta-ala on noin 3200 neliötä. Toimintaa vetävät yrittäjäpariskuntana Harri ja Pia, joista kummatkin ovat saaneet koulutuksen puutarhureiksi. Katajakankaan tila onkin luopunut kokonaan perinteisestä maanviljelyksestä ja erikoistunut täysin kasvihuoneviljelyyn.

vanha kasvihuone
Vanhat kasvihuoneet 1980-luvulla

 

Mikkelin Haukivuorella sijaitseva Katajakankaan Puutarha on palkittu vuoden 2012 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa.

Mikkelin Haukivuorella sijaitseva Katajakankaan Puutarha on palkittu vuoden 2012 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa.
Pia ja Harri Kohvakka

Kotimaiset Kasvikset valitsi Katajakankaan puutarhan Vuoden 2012 kasvihuonekukkien laatutuottajaksi.

Mikkelin Haukivuorella sijaitseva Katajakankaan Puutarha on palkittu vuoden 2012 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Kevään ryhmä- ja amppelikasveistaan tunnettu puutarha sai palkinnon tiistaina 27.3.2012 Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Heinolassa.

Palkitsemisen perusteissa todetaan yrityksen johdonmukaisesti kehittäneen kukkatuotantoaan, ja yritys onkin noussut yhdeksi alueensa johtavista viljelmistä. Puutarha on alun perin maatila, mutta on aloittanut kasvihuonetuotannon 1980. Monen muun aloittavan kasvihuoneyrityksen tavoin ensin viljeltiin kasvihuonevihanneksia, kunnes kukat tulivat mukaan 1987. Yrityksen tuotantoa on laajennettu kysynnän kasvun myötä, ja tätä nykyä kasvihuoneita on noin 2 200 neliömetriä. Yritys on nyt keskittynyt kokonaan kasvihuonetuotantoon, ja maanviljelys on jäänyt pois.

Katajakankaan puutarhan yrittäjinä toimivat Pia ja Harri Kohvakka. Molemmat ovat hankkineet puutarhurin koulutuksen. Valtaosa yrityksen tuotannosta on lähituotantoa eli se jää lähiseutujen kuluttajille. Kevään myötä asiakasmäärät puutarhalla kasvavat, ja yleensä juhannukseen mennessä sesonki on ohi. Syksyisin puutarha tuottaa lähikurkkuja alueen muutaman marketin valikoimiin, joten aivan kokonaan vihannestuotannostakaan ei ole luovuttu.

Paikallisuus on Katajakankaan puutarhan valtti. Suurin osa tuotannosta myydään vähittäin puutarhalta, osa jälleenmyyjien kautta. Tällöin viljelypuutarhan läheisyys ja nopeat toimitukset takaavat kuluttajille tuoreet ja elinvoimaiset taimet.

Myös ympäristön huomioiva tuotanto on yritykselle tärkeää. Pari vuotta sitten yritys siirtyi kotimaiseen hakelämmitykseen. Viljelyssä käytetään uusinta tekniikka ja osaamista, mikä optimoi kasvun ja jättää mahdollisimman vähäisen ympäristörasitteen. Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen tuotannon 2008.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kasvihuonevihannesten sekä marjojen tai hedelmien viljelijälle.