P1010142

Mikkelin Haukivuorella sijaitseva Katajakankaan Puutarha on palkittu vuoden 2012 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Kevään ryhmä- ja amppelikasveistaan tunnettu puutarha sai palkinnon tiistaina Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Heinolassa.

Palkitsemisen perusteissa todetaan yrityksen johdonmukaisesti kehittäneen kukkatuotantoaan, ja yritys onkin noussut yhdeksi alueensa johtavista viljelmistä. Puutarha on alun perin maatila, mutta on aloittanut kasvihuonetuotannon 1980. Monen muun aloittavan kasvihuoneyrityksen tavoin ensin viljeltiin kasvihuonevihanneksia, kunnes kukat tulivat mukaan 1987. Yrityksen tuotantoa on laajennettu kysynnän kasvun myötä, ja tätä nykyä kasvihuoneita on noin 2 200 neliömetriä. Yritys on nyt keskittynyt kokonaan kasvihuonetuotantoon, ja maanviljelys on jäänyt pois.

Katajakankaan puutarhan yrittäjinä toimivat Pia ja Harri Kohvakka. Molemmat ovat hankkineet puutarhurin koulutuksen. Valtaosa yrityksen tuotannosta on lähituotantoa eli se jää lähiseutujen kuluttajille. Kevään myötä asiakasmäärät puutarhalla kasvavat, ja yleensä juhannukseen mennessä sesonki on ohi. Syksyisin puutarha tuottaa lähikurkkuja alueen muutaman marketin valikoimiin, joten aivan kokonaan vihannestuotannostakaan ei ole luovuttu.

Paikallisuus on Katajakankaan puutarhan valtti. Suurin osa tuotannosta myydään vähittäin puutarhalta, osa jälleenmyyjien kautta. Tällöin viljelypuutarhan läheisyys ja nopeat toimitukset takaavat kuluttajille tuoreet ja elinvoimaiset taimet.

Myös ympäristön huomioiva tuotanto on yritykselle tärkeää. Pari vuotta sitten yritys siirtyi kotimaiseen hakelämmitykseen. Viljelyssä käytetään uusinta tekniikka ja osaamista, mikä optimoi kasvun ja jättää mahdollisimman vähäisen ympäristörasitteen.

Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen tuotannon 2008.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kasvihuonevihannesten sekä marjojen tai hedelmien viljelijälle.